Dezenfeksiyon

Dezenfeksiyon

ULV soğuk sisleme yöntemi ile yaptığımız dezenfeksiyon uygulamasında, ulaşılması zor noktalara kadar ulaşıp; Virüs, bakteri, mantar, maya, patojenik mikroorganizmaları yok eder. Dezenfeksiyon uygulamasından sonra herhangi bir temizlik yapılmasında gerek yoktur. İnsan ve hayvan sağlığına, ekolojik çevreye herhangi bir zararı yoktur.

Dezenfeksiyon ya da dezenfektasyon nedir? Cansız ortamdaki virüs, bakteri, küf, mantar, amip, spor, patojen mikroorganizmaların öldürülmesi veya üremelerinin durdurulması işlemidir.

Mevcut diğer temizleme yöntemleri ile yapılan temizlikler de bakterilerin, mantarların, virüslerin ve mikropların suya ve birçok temizlik malzemesine dayanacak yapıda olmaları, etil alkol gibi temizlik malzemelerinin de uçarak yok olmaları nedeniyle, çok kısa hijyen sağlayabilmektedir.

 

Dezenfektanlar; günümüzde sıkça kullandığımız antimikrobiyallerin hemen hepsinin insan ve çevre için toksik etkileri vardır. Bu nedenle kontrollü kullanılmaları çok önemlidir. ‘’Primum Non Nocere – Önce zarar verme!’’ ilkesinden yola çıkarak uygulamaların, Sağlık Bakanlığından Biyosidal Uygulama İzinleri olan, Biyosidal Uygulayıcı Sertifikaları olan kişiler tarafından uygulanması, kullanılan dezenfektanların doğru seçim ve doğru dozda kullanılması en önemli kriterler arasında bulunmaktadır. Biyosidal Ürün Ruhsatnamesine bakıldığında Hedef Canlı / Canlılar bölümündeki, hangi Ürün Tiplerine karşı etkili olduğu mutlaka incelenmelidir.

Dezenfektanlar içeriklerine göre;

Kuaterner amonyum bileşikleri (zefiran v.b); Astım, alerjik reaksiyon ve deride hassasiyet oluşturabilmektedir.

Alkoller (etil alkol, izopropil alkol v.b); Etil ve propil alkol deriden absorbe olur ve deride, gözde, üst solunum yollarında, trakeada irritasyona neden olur. Baş ağrısı, bulantı, kusma vs. olumsuz etkileri görülebilir.

Fenoller, Aldehidler (formaldehid v.b); Toksik etkili maddelerdir ve kullanımda mutlaka koruyucu ekipman kullanılmalıdır. Ciddi deri, göz ve solunum yolu irritasyonları, baş ağrısı bulantı ve kusma yapabilmektedir.

İodine (baticon, betadin v.b); Ciddi deri irritasyonu, yanık, alerji, öksürük, solunum sıkıntısı, baş dönmesi yapabilmektedir.

Hidrojen peroksit %50′ nin üstündeki konsantrasyonlarda deride korozif etki, irreversible göz hasarı yapmaktadır. Çinko, bakır, nikel/gümüş kaplama aletlerde kozmetik ve fonksiyonel uyumsuzluk problemi vardır

Ozon: İnsan vücudunda ozon maruz kaldığında ana zarar, akciğerler de dâhil olmak üzere mukoza zarları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmasıdır.

Klor: Dezenfektan olarak kullanılır, mikroorganizmalar üzerinde etkilidir.

 

İdeal Dezenfektan Nasıl Olmalıdır?

  • Mikroorganizmaya kolayca penetre olmalıdır.
  • Toksik olmamalıdır.
  • Kullanıldığı yüzeylere/nesnelere zarar vermemelidir.
  • Stabil/dayanıklı olmalıdır.
  • Etki spektrumu geniş olmalıdır.
  • İnaktivasyona dirençli olmalıdır.
  • Kolayca hazırlanabilmeli/kullanılabilmelidir.
  • Uzun süre etkisi olmalıdır.
  • Düşük konsantrasyonlarda yüksek etki sağlamalıdır.
  • Kaynama noktasına kadar değişen aralıklardaki ısılarda etkili olmadır.
  • Deriye karşı hassas olmalıdır.
  • Biyodegredasyona uğrayabilmelidir.
  • Non-toksik olmalıdır.
  • Mikroorganizmalara karşı direnç oluşması gözlenmemelidir.
  • Renksiz,kokusuz ve tatsız olmalıdır.
  • İnsan, bitki ve hayvanlar için güvenilir ve doğa dostu olmalıdır.
  • Sağlık Bakanlığı onayı olmalıdır.
  • Zarflı, zarfsız virüsleri, gram + ve gram – bakterileri yok ettiğine dair test raporları olmalıdır.

 

Nano Gümüş İyon Teknolojisi Nedir?

Nano Gümüş’ün antibakteriyal özelliği;  Nano gümüşle temas eden bakteri, virüs veya mantar hücrelerinin metabolizması bozulmakta ve elektriksel etkileşimle enzimleri etkisiz hale gelerek hücreleri ölmektedir. Bu esnada gümüş iyonları insan vücudundaki hiçbir hücre ile reaksiyona girmemekte ve zarar vermemektedir. Mantar oluşumunu engeller. Akar oluşumlarının ve mite yaşam alanlarını yok eder. Halılar, duvarlar, perdeler, tekstil ve diğer tüm yüzeylerde bakteri oluşumunu uzun süreli olarak önüne geçer. Havalandırma sistemlerindeki lejyoner mikrobunun yayılmasını engeller. Anti-viral etkilidir. Rutubet, küf ve ter gibi organik kokuların yanı sıra sigara gibi kimyasal birçok kokuyu da yok eder.

Not: Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre, içme sularındaki 100 ppm’e kadar olan gümüş iyonlarını insan vücudu tolere etmekte ve 24 saat içerisinde büyük bir bölümü vücuttan atılmaktadır.

 

Kapalı Alanlarda Dezenfeksiyon Uygulama Şekli:

  • Uzun süreli etkinlik sağlayabilmek için uygulanan alan temiz ve kuru olmalıdır.
  • Uygulama ULV Cihazı ile soğuk sisleme şeklinde uygulanmalıdır.
  • Sis bulutunun çökmesi için 10 dakika beklenmeli ve ortam havalandırılmalıdır.
  • Leke, nemlenme ve korozif etki yapmamak gerekir.
  • Silme, sıvama ve ek işçilik gerektirmemelidir.
  • Özellikle el teması olan yerlere daha dikkatli ve özenli bir şekilde uygulama yapılmalıdır.

Kapalı Alanlarda Dezenfeksiyon Sıklığı:

Kapalı alanlarda insan yoğunluğu ve risk oranına göre periyot belirlenir. Rutin şudur diyemeyiz. Örneğin; ilk başlarda ayda bir dediğimiz alanlara, şuanda içinde bulunduğumuz durumda haftalık yada günlük belirleme yapılabilir. Yerin önemi, insanların giriş ve çıkışları, kişisel önlemlerin nasıl alınabildiğine göre değişir. Sınırlarını çizemediğimiz, öngöremediğimiz bir sorun ile mücadele ettiğimizden planlarımız çok dinamik olmalıdır.

 

Riske Göre Alanlar:

ÇOK RİSKLİ ALANLAR                 ORTA RİSKLİ ALANLAR                   RİSKLİ ALANLAR

AMELİYATHANE                                                   TOPLU TAŞIMA                                                     İŞYERİ – EV

YOĞUN BAKIM                                                      HAVAALANI                                                           OTOMOBİL

KARANTİNA                                                           KALABALIK YERLER                                            OKULLAR

 

COVİD19 Virüsünün Materyallerde Yaşam Süresi:

Oda Sıcaklığında (22 – 25C)

Metal Ahşap Kağıt Cam Plastik PVC Seramik Teflon
5 Gün 4 Gün 4-5 Gün 4-5 Gün 5-6 Gün 5 Gün 5 Gün 5 Gün

 

About the Author

nadmin administrator

Leave a Reply